Deltagerne ved Arkitekturens Dag spurgte interesseret ind til detaljer omkring byggeriet, og projektleder Susanne Jensen kunne ved hjælp af tegninger blandt andet forklare dem, hvor den nye hovedindgang bliver placeret.

Byggepladsen for det nye akutcenter ved Regionshospitalet Viborg var udgangspunktet, da hospitalet torsdag deltog i Arkitekturens Dag.

02-10-2015

Funktion og arkitektur er to sider af samme sag.

Det var budskabet fra arkitekt og projektleder Susanne Jensen, da hun torsdag eftermiddag sammen med projektleder Lars Hasselager tog imod en flok interesserede gæster på Regionshospitalet Viborgs byggeplads. Anledningen var det landsdækkende arrangement Arkitekturens Dag, som i Viborg gennemføres i et samarbejde mellem Viborg Kommune og Akademisk Arkitektforening.

- Arkitektur handler om at skabe optimale rammer om de opgaver og den hverdag, som bygningen skal rumme, forklarede Susanne Jensen de fremmødte.

Det handler blandt andet om at sikre effektive rammer til medarbejderne og et imødekommende og overskueligt hospital til patienter og pårørende.

- Gennem arkitekturen sikrer vi en helhed og sammenhæng på hele hospitalet, og vi arbejder blandt andet med begrebet ”helende arkitektur”. Det er for eksempel et spørgsmål om at sikre, at rammerne støtter patientens oplevelse af at være ”herre over eget liv” og kunne tage medansvar for sin egen situation – blandt andet fordi man som patient kan finde rundt, orientere sig og føle sig tryg i hospitalets rammer, sagde Susanne Jensen.

Fra arkitektur til byggeplads
Efter hendes oplæg gik turen ind bag hegnet på byggepladsen, hvor de besøgende fik lov at komme lidt tættere på selve byggeriet. Her kunne projektleder Lars Hasselager blandt andet fortælle om det igangværende arbejde med at støbe fundamentet til det 24.000 kvadratmeter store akutcenter, som skal bygges til det eksisterende hospital.

- Som I kan se, har vi gang i en heftig armering af betonen, og i virkeligheden er fundamentet overdimensioneret i forhold til det akutcenter, vi bygger. Men det hænger sammen med ambitionen om at fremtidssikre Regionshospitalet Viborg. Med det her fundament får vi nemlig mulighed for at bygge yderligere etager ovenpå, hvis det på et tidspunkt skulle blive aktuelt, fortalte Lars Hasselager.

Som svar på deltagernes spørgsmål kunne han og Susanne Jensen blandt andet fortælle, at planen er at bygge to kælderetager under hospitalet, at der ind til videre er brugt omkring 3000 tons armeringsjern på pladsen, og at det nye akutcenter skal være færdigt i begyndelsen af 2018, hvorefter ombygningen af store dele af hospitalet fortsætter.

Ud over arrangementet på hospitalets byggeplads, rummede programmet for Arkitekturens Dag i Viborg en række arrangementer, som på hver sin måde satte netop arkitekturen i fokus. Se mere om arrangementet på Viborg Kommunes hjemmeside. 

 

Projektleder Lars Hasselager fortalte om det praktiske byggeri af det nye akutcenter.