Byggepladsen ved Regionshospitalet Viborg er klar til vinteren med miljøvenlig fjernvarme.

29-09-2016

Med under tre måneder til jul kan vi nok ikke forvente, at vi bliver ved med at kunne se plusgrader på termometeret. Derfor er det heldigt, at vinterens opvarmning af akutbyggeriet ved Regionshospitalet Viborg nu er sikret, så håndværkerne ikke kommer til at fryse, og cementen i byggeriet kan tørre ordentligt.

Håndværkerne kan tilmed lune sig med god samvittighed, for varmen er nemlig både miljøvenlig og "genbrugsbaseret". Det oplyser teknisk projektleder Anders Strandgaard Olsen fra Projektafdelingen.

Forleden fik byggepladsen nemlig leveret en stor varmeveksel, der gør, at byggepladsen kan varmes op med fjernvarme. Alternativet var enten olie- eller el-varme, hvilket ville være en betydelig større belastning for miljøet.

Faktisk udleder fjernvarme minimum 50 procent mindre CO2 end olie-opvarmning, som er en meget mere udbredt løsning på byggepladser.

Det er sjældent, at man på byggepladser har mulighed for at varme op med fjernvarme, men fordi byggepladsen ligger så centralt i byen og i forbindelse med det eksisterende hospital, er det altså muligt her.

Samtidig er varmeveksleren venligst udlånt fra Aalborg Universitetshospital, hvor de har brugt den tidligere. Nu bliver det 1500 kg tunge maskineri altså genbrugt i Viborg.

Varmeveksleren gør, at varme fra det centrale fjernvarmesystem i Viborg kan føres over i Regionshospitalet Viborgs eget rørsystem. Varmen vil blive fordelt på byggepladsen igennem flere såkaldte calorifiers, der minder om terrassevarmere, hvor varm luft bliver blæst ud.

Varmeveksleren kan levere en varmeeffekt på 1400 KW, som svarer til cirka 30 husstande.

Håndværkere har i den seneste tid været i gang med at etablere de nye varmerør til det nye akuthus ved Trafikcentret etage 1 i Regionshospitalet Viborgs højhus. Det er de samme rør, som vil blive brugt til at varme byggepladsen op med fjernvarme hen over vinteren. Når byggeriet er slut, vil hovedforsyningsrørene både sende varme og kulde rundt i det nybyggede akutcenter.

Varmeveksleren blev leveret forleden. Når den er oppe at køre, vil der løbe 42 kubikmeter - eller 420.000 liter - vand i timen rundt i det varmesystem, der opvarmer byggepladsen. Foto: Anders Strandgaard Olsen