Der blev arbejdet engageret med både cases og Lego-figurer, da Operation og Intensiv som første afsnit kastede sig over Voksdug-øvelsen mandag. Se tv-indslag og galleri nederst på siden.

RH Viborg har rullet voksdugen ud og drysset den med Lego-figurer forud for indflytningen i det nye akutcenter om et års tid.

19-09-2017

Hvor venter Gitte, ind til de er klar i blokrummet? Hvem henter Gitte? Og hvordan ved næste led, at hun er klar til at få anlagt en blokade?

Egentlig er spørgsmålene ligetil, og svarene ville normalt ligge på rygraden af medarbejderne i Operation og Intensiv. Men når nybyggeri pludselig giver nye lokaler, nye arbejdsgange og nye roller, så kræver selv enkle opgaver langt flere overvejelser end vanligt. Mandag fik medarbejdere fra Operation og Intensiv så som de første på RH Viborg lov til at øve de nye arbejdsgange ved den såkaldte Voksdug-seance. Over en voksdug med tegningen over afdelingens nye rammer på plan 4 og 5 i det nye akutcenter rykkede de rundt med figuranter i form af små Lego-figurer.

- Vi ringer vel over og siger, at vi skal have hende hentet, foreslår en af de blåklædte deltagere, mens snakken summer hen over et af bordene i mødelokale 22 denne mandag eftermiddag.

Fokus på det, der skal arbejdes videre med
Voksdug-konceptet er udviklet af Region Midtjyllands Koncern HR og er en håndgribelig måde at forberede indflytningen i nye rammer, inden de står klar.

- Det handler om at øve nye arbejdsgange og få øje på de emner, vi skal arbejde videre med, når vi kommer hjem. I dag træffer vi ingen beslutninger, men vi er nysgerrige på, hvad de nye rammer betyder for vores arbejdsgange, og så tager vi overvejelserne med hjem for at arbejde videre med dem, forklarer oversygeplejerske Leni Abrahamsen.

For Operation og Intensiv er mandagens Voksdug kun første lille skridt på vejen mod at få hverdagen til at fungere i det nye akutcenter. Afdelingen har 350 medarbejdere og kommer til at stå med flytninger og rokader i et par år, når der både skal flyttes i nybyggeri og bygges om i eksisterende. Derfor bliver dagens øvelse over voksdugen heller ikke den sidste.

- Vi ved, at vi kommer til at opleve nogle udfordringer og benspænd i forhold til at få hverdagen til at køre de kommende år. Men samtidig giver de nye bygninger også nye muligheder, som vi gerne vil udnytte fuldt ud. Derfor vi gerne forberede os grundigt allerede nu, så vi ikke skal bruge en masse tid på at lære nye arbejdsgange, når først vi er flyttet, forklarer ledende overlæge Nils Falk Bjerregaard.

Detaljerne er vigtige
Ved bordene er næste case godt i gang. En 79-årig mand med iskæmiske smerter i højre ben er på vej mod fremskyndet operation. Men hvordan kommer han fra operationsstuen? Hvem kører ham, lyder spørgsmålene omkring bordet, inden den lille Lego-mand endelig bliver hjulpet videre. Samtidig bliver Fru Lego-figur hjulpet hen til et af de nye pårørenderum, hvor der er plads til en beroligende snak.

For intensivsygeplejerske May Cathrin Kennov har de simple øvelser bragt nye erkendelser og aha-oplevelser.

- Jeg har opdaget, hvor vigtige detaljerne er for vores daglige arbejde. Hvordan forbindelserne mellem de enkelte medarbejdere og arbejdsgange er. Når vi står i hverdagen i dag, så kører det jo bare, men når rammerne så pludselig er nye, så giver det også nye arbejdsgange, og det skal man lige lære, mener hun.

Blandt andet diskuterede hendes gruppe en simpel opgave som at tage imod en patient på den nye Skopi-Klinik.

- Hvor møder han ind henne? Gør han det ved indgangen eller henne ved receptionen? Og hvem hjælper ham derfra og videre? Helt lavpraktiske ting, som pludselig ikke giver sig selv på samme måde som i dag, fortæller hun om oplevelsen.

Voksdug-processen fortsætter på RH Viborg i denne og næste uge. I alt xx seancer med xx forskellige afdelinger øves igennem, inden voksdugene rulles sammen og tages med hjem til de enkelte afdelinger, hvor der kan øves videre frem mod indflytningen i det nye akutcenter om et års tid.

 

Se indslag om Voksdug fra TV MIDTVEST

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.