For en del af de rygmarvsskadede patienter er en servicehund med til at lette hverdagen, når ting skal samles op, indkøb bæres, eller sociale kontakter indledes. Ved den officielle indvielse af Vestdansk Center for Rygmarvsskade var det regionsrådsformand Bent Hansen, der fik god hjælp af servicehunden Holly – og tre tidligere patienter.

09-09-2014

Hent pressemeddelelse som pdf her.

Regionsrådsformand Bent Hansen fik god hjælp fra både patienter og hunden Holly, da snoren til det nye center for rygmarvsskade i Viborg skulle klippes tirsdag.

Patienterne skal være i centrum på det nye Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Det blev understreget med både ord og handling, da regionsrådsformand Bent Hansen officielt indviede det ud- og ombyggede Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg.

Med sig på scenen havde Bent Hansen nemlig tre tidligere patienter og en enkelt servicehund, som hjalp med henholdsvis snorehold og sakseoverrækkelse.

- Så langt kan man altså komme, konstaterede Bent Hansen med henvisning til, at kvalificeret støtte og de rette hjælpemidler kan hjælpe rygmarvsskadede patienter godt videre i livet.

Skræddersyet center
Det nye center er skræddersyet til patienter, som på grund af sygdom eller ulykke er blevet helt eller delvist lammede fra nakken eller livet og ned. På centret får de hjælp til at genfinde balancen i livet og lære dagligdagens opgaver på ny.

- Med Viborgs bedste beliggenhed, behøver vi ikke bygge en kulisse op, som patienterne kan træne hverdagsopgave i. Vi har søen og byen lige uden for døren, så patienterne kan træne i virkeligheden og vinde deres første sejr, når de når hele vejen omkring Søndersø, forklarede Bent Hansen om centrets placering midt i Viborg by og med søen lige uden for vinduerne.

Smukke rammer med vigtigt indhold
Men nye rammer og smukke omgivelser gør det ikke alene, pointerede Bent Hansen. Indholdet skal selvfølgelig være i top.

- Og det er det her på Vestdansk Center for Rygmarvsskade, hvor I netop har holdt jeres første internationale symposium og på den måde søgt ny viden til fordel for patienterne. Hold fast i ambitionerne om et højt fagligt niveau, så I kan give den bedst mulige hjælp til de patienter, som er så hårdt ramt, sagde Bent Hansen.

Vestdansk Center for Rygmarvsskade tager imod patienter fra hele Vestdanmark og er netop blevet bygget om og ud for godt 100 millioner kroner. Og ligesom ved tirsdagens officielle indvielse, har patienterne også under byggeriet spillet en afgørende rolle.

- Patienterne har vist stor opbakning og forståelse for et byggeri, som vil komme til at gøre en forskel for adskillige fremtidige patienter – og for deres eget fremtidige forløb ved genindlæggelse, sagde sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen ved indvielsen.
Fakta om Vestdansk Center for Rygmarvsskade

  • Varetager rehabilitering på højt specialiseret niveau for rygmarvsskadede patienter fra hele Vestdanmark.
  • En del af Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg men beliggende i selvstændige bygninger ved Søndersø i Viborg.
  • Det nye center rummer 6.600 m2 og har kostet godt 100 mio. kroner.
  • Centret rummer 35 enestuer med eget bad og toilet, nyt varmtvandsbassin, moderne træningsfaciliteter og forskningsfaciliteter.
  • Byggeriet er en del af det samlede kvalitetsfondsbyggeri til i alt 1,15 mia. kroner på Regionshospitalet Viborg.
  • Læs mere om VCR på www.vcr.dk.
  • Læs mere om kvalitetsfondsbyggerierne på www.hospitalsbyggeri-viborg.rm.dk.