Tirsdag den 9. april sætter regionsrådsformand Bent Hansen gang i ud- og ombygningen af Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Patienterne vil kunne flytte ind i foråret 2014, når et totalt fornyet og moderniseret genoptræningscenter står færdigt.

03-04-2013

Regionshospitalet Viborg inviterer pressen til at deltage, når regionsrådsformand Bent Hansen tager det første spadestik til et fornyet Vestdansk Center for Rygmarvsskade 9. april kl. 10.00-11.00 på byggeområdet ved Søndersøparken 11-13.


Visualisering af den nye indgang til Vestdansk Center for Rygmarvsskade (ARKITEMA Architects og Moe & Brødsgaard).

Vestdansk Center for Rygmarvsskade, tidligere paraplegifunktionen, har til opgave at sikre behandling og genoptræning af patienter, der er blevet lammet i ben og/eller arme på grund af rygmarvsskader. Faciliteterne ved Søndersø i Viborg skal moderniseres og udvides, fordi Regionshospitalet Viborg er udpeget som behandlingssted for patienter med rygmarvsskade fra hele Jylland og Fyn. Det ud- og ombyggede Vestdansk Center for Rygmarvsskade vil efter planen være klar til indflytning for patienter i foråret 2014.

Det hidtidige Vestdansk Center for Rygmarvsskade har bestået af tre bygninger med sengepladser til i alt 26 patienter, heraf 22 på flersengsstuer med delt bad og toilet. De eksisterende trænings- og behandlingsfaciliteter har været underdimensionerede og nedslidte, og har dermed hverken levet op til moderne standarder for sygehusindretning eller behandlingsmetoder.

To af de eksisterende bygninger er nu revet ned og vil blive erstattet af nybyggeri, mens den sidste bygning totalrenoveres. Den nye afdeling vil rumme 33 enkeltsengsstuer samt to sengepladser i træningslejligheder, hvor patienter kan bo inden de udskrives. Til alle 35 enestuer hører eget bad og toilet, ligesom pårørende vil få mulighed for at overnatte på centret – alt sammen noget som patienter og pårørende har ønsket sig i mange år.


Visualisering af caféen i det moderniserede Vestdansk Center for Rygmarvsskade (ARKITEMA Architects og Moe & Brødsgaard).

I det nye genoptræningscenter får patienterne adgang til varmtvandsbassin i forskellige niveauer, ny træningssal med gangmaskiner, fitnessrum og træningskøkken. Centret vil også rumme et helt nyt ambulatorium, en højt specialiseret forskningsenhed samt en café med direkte udsigt til Søndersø.

- Med de nye og moderniserede træningsfaciliteter kan vi tilbyde rygmarvsskadede patienter de bedst mulige rammer for genoptræning og vi får bedre forudsætninger for at kunne målrette behandling, pleje og vejledning til den enkelte patients behov.  De fleste patienter er indlagt i lang tid, men de nye rammer giver nye muligheder - forhåbentlig også med det resultat, at patienterne kan komme hurtigere hjem, siger Ulla Veng, oversygeplejerske på Neurologisk Afdeling på Regionshospitalet Viborg.

Det nye Vestdansk Center for Rygmarvsskade står færdigt i foråret 2014. Moderniseringen og ombygningen koster 101 mio. kroner og er et af flere ud- og ombygningsprojekter på Regionshospitalet Viborg for i alt 1,15 mia. kroner, som Region Midtjylland og regeringens kvalitetsfond finansierer.

Fakta om Vestdansk Center for Rygmarvsskade efter modernisering og ombygning
- 35 sengepladser, alle enestuer med eget bad og toilet
- Nyt varmtvandsbassin i centrets egne træningsfaciliteter
- Moderniserede træningsfaciliteter
- Højt specialiseret forskningsenhed
- Areal: 6.600 m2
- Pris: 101,1 mio. kroner
- Byggestart april 2013, forventes afsluttet april 2014
- Bygherre: Hospitalsenhed Midt, Regionshospitalet Viborg
- Rådgivere: Arkitema Architects & Rådgivende Ingeniører Moe & Brødsgaard.

Tid og sted
Tirsdag den 9. april kl. 10.00-11.00, Søndersøparken 11-13, Viborg.

Efterfølgende er der forfriskning i de eksisterende bygninger, der udgør Vestdansk Center for Rygmarvsskade, og som skal ombygges i de kommende måneder. 

Yderligere oplysninger:
Hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen, 7844 1002
Oversygeplejerske på Neurologisk Afdeling Ulla Veng: 7844 6001
Projektdirektør Jens Anton Dalgaard: Tlf. 7844 1501
Projektleder Jørgen Bak: Tlf. 7844 1505

Supplerende oplysninger
Kommunikationsmedarbejder Peter Hoffmann, 7844 1120 / 2328 2854.

Nedenstående foto og illustrationer af det nye Vestdansk Center for Rygmarvsskade kan frit benyttes af pressen mod kreditering.

Visualisering af den nye indgang til i det moderniserede Vestdansk Center for Rygmarvsskade (Illustration: ARKITEMA Architects og Moe & Brødsgaard)

Visualisering af caféen i det moderniserede Vestdansk Center for Rygmarvsskade(Illustration: ARKITEMA Architects og Moe & Brødsgaard)

Hent pressemeddelelsen i pdf