Udsigten til et fornyet VCR blev fejret med røde pølser og taler ved rejsegildet fredag den 30. august

30-08-2013


Selv om de røde pølser og fredagsøllene et kort øjeblik stjal opmærksomheden, så var udsigten bag håndværkerne det helt store samtaleemne, da Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg fredag holdt rejsegilde. Med store vinduespartier udnytter det nye hus for alvor udsigten over Søndersø.

- Sikke da en udsigt…

De åbne facader ud mod Søndersø gjorde indtryk på gæsterne, da Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg fredag middag bød til rejsegilde. Mens søen småskvulpede i baggrunden kunne håndværkere, rådgivere, medarbejdere og brugere se nærmere på byggeriet af det nye center, som i høj grad er bygget op omkring netop udsigten over søen.

- Man kunne nok ikke have fundet en smukkere placering, påpegede første næstformand for Region Midtjylland, Bente Nielsen, da hun som den første talte ved rejsegildet.

Her glædede hun samtidig over udsigten til et nyt, moderne og indbydende Vestdansk Center for Rygmarvsskade, som skal stå færdigt til maj 2014.

- Brugerne er her jo i lang tid ad gangen, så det er vigtigt, at rammerne er i orden. Med eneværelser til alle vil det blandt andet være nemmere for den enkelte at holde fast i det liv, som de også skal leve bagefter, og have et familieliv, mens de er her, forklarede Bente Nielsen med henvisning til, at patienterne typisk er indlagt på centret i et halvt år ad gangen.


Ud over regionsrådets næstformand, Bente Nielsen (i midten), talte også hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen (til venstre) og projektdirektør Jens Anton Dalgaard kort ved rejsegildet. Sidstnævnte takkede blandt andet håndværkerne for godt samarbejde, mens Lars Dahl Pedersen glædede sig over et byggeri, som følger tidsplanen.


6600 kvadratmeter til 35 patienter
Vestdansk Center for Rygmarvsskade er udpeget som behandlingssted for alle rygmarvsskadede patienter vest for Storebælt. I den forbindelse bliver centret bygget om og udvidet for i alt 101,1 millioner kroner. Til foråret skal det nye center stå klar med 35 enestuer – heraf to træningslejligheder – med eget bad og toilet. Samtidig vil de i alt 6600 kvadratmeter rumme fællesrum med søudsigt, moderne træningsrum, varmtvandsbassin og forskningsfaciliteter.


En midlertidig elevator sikrede alle gæster adgang til rejsegildet på byggeriets førstesal. Her stod hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og projektdirektør Jens Anton Dalgaard klar til at byde velkommen.

Under ombygningen er medarbejdere og patienter genhuset i midlertidige lokaler, og alle glæder sig meget til at flytte ind i det nye hus, fortalte overfysioterapeut Lasse Thulstrup fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade.

- Vi ser vældig meget frem til at flytte ind i det nye hus. Vi har haft meget trange forhold i et gammelt hus, som ikke var bygget til formålet. Og nu får vi så et hus, som er indrettet specielt til os, og hvor vi samtidig får mere plads og flere muligheder, så vi bedre kan tage individuelle hensyn og skabe den bedst mulige genoptræning, forklarede overfysioterapeut Lasse Thulstrup fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade, mens byggeriet blev fejret med de obligatoriske røde pølser, øl og vand.

Ifølge Lasse Thulstrup er det også en stor fordel, at der fremover bliver plads til forskning ved siden af den daglige behandling og genoptræning.

- Det betyder, at vi kan knytte de to ting meget mere sammen og drage nytte af forskning og erfaringer på en meget bedre måde, mener han.

Rammerne er vigtige
Også repræsentanten for husets brugere, næstformand Torben Holm fra foreningen RYK, Rygmarvsskadede i Danmark, ser mange grunde til at fejre byggeriet af det nye center.


RYK's næstformand Torben Bach Holm glædede sig over udsigten til det nye Vestdansk Center for Rygmarvsskade.

- Rammerne betyder utroligt meget, når man er indlagt i så lang tid ad gangen. Og samtidig er folk jo ofte både rystede og nedslåede, når de kommer her, så det betyder meget, at de kan blive genoptrænet og genopbygget i gode lokaler, forklarede Torben Bach Holm, som selv var indlagt i Viborg for 22 år siden.

Torben Bach Holm lægger ikke skjul på, at RYK fra begyndelsen hellere havde set Vestdansk Center for Rygmarvsskade placeret i Skejby frem for i Viborg.

- Men der er sket meget med hospitalet i Viborg siden, og der er kommet meget mere fokus på forskning her også, så vi er helt trygge ved placeringen nu. Vi tror på, at det bliver et rigtig godt hus med nogle helt unikke muligheder. Og så må vi jo bare sige, at udsigten, den kunne vi jo aldrig have fået med til Skejby – og den har stor værdi, når man hver morgen vågner op og skal forholde sig til en ny hverdag, sagde Torben Bach Holm.

Renoveringen af Vestdansk Center for Rygmarvsskade er en del af det omfattende kvalitetsfondsprojekt på Regionshospitalet Viborg. I forbindelse med projektet bliver hospitalet om- og udbygget for i alt 1,15 milliarder kroner. Næste år går byggeriet af Akutcenter Viborg i gang, og i 2018 skal også ombygning og modernisering af Regionshospitalet Viborg være afsluttet.


I løbet af de næste måneder bliver det 6600 kvadratmeter store VCR beklædt med 88.000 gule, blødstrøgne sten fra Lundgaard Teglværk i Stoholm. Centret skal stå færdigt i maj 2014.