Velkomsten er klar på væggen ved indgangen til det ombyggede VCR.

05-05-2014

Mens håndværkerne knokler for at gøre de sidste detaljer færdige, er medarbejdere og patienter på Vestdansk Center for Rygmarvsskade i Viborg for alvor begyndt at gøre klar til indflytningen i det nye center ved Søndersø. I halvandet år har de været genhuset i midlertidige og spredte rammer, mens centerets faste adresse ved Søndersø har været under ud- og ombygning. Men nu er de altså endelig på vej hjem.

I første omgang er centrets fysioterapi klar til at flytte maskiner og udstyr, og allerede i næste uge vil fysioterapeuterne efter planen kunne bruge deres del af huset. Efterfølgende rykkes centrets øvrige funktioner så én efter én, ind til første patient kan flytte ind den 26. maj. Og lige som patienterne ser også husets medarbejdere frem til at tage de nye rammer i brug.

- Vi glæder os rigtig meget til at flytte ind i det nye center og få en dagligdag dernede. Det bliver dejligt igen at kunne koncentrere kræfterne udelukkende om det daglige arbejde og ikke skulle forholde sig til byggeri og flytteplaner, siger overfysioterapeut Lasse Thulstrup.

Det nye VCR rummer 6.600 kvadratmeter med 35 sengepladser til rygmarvsskadede patienter fra hele Vestdanmark. Fremover vil alle patienter få enestue med eget bad og toilet og dermed langt bedre mulighed for privatliv under deres typisk langvarige indlæggelser. Centret har samtidig fået eget varmtvandsbassin, ny træningssal og fitnessrum, ligesom der er blevet bedre plads til den højtspecialiserede forskningsenhed på centret.


Enestue på det nye VCR.

Hjemlig udsmykning
Samtidig med, at VCR-folkene pakker flyttekasser, er håndværkerne som nævnt i gang med de sidste opgaver. Blandt andet knokler det århusianske firma Artspot for at få den kunstneriske udsmykning af centret helt på plads. Store vægflader er allerede beklædt med kulørte tapeter, ligesom collager i forskellige størrelser er hængt op for at skabe liv, varme og inspiration.

- Det har virkelig været en opgave, som har fyldt meget i vores hoveder og maver, forklarer indehaver Lisbeth Henriksen fra Artspot.

Hun og makkeren, Line Juhl Hansen, har brugt lang tid på at forstå centrets brugere og funktioner for at kunne skræddersy en udsmykning, som matcher hverdagen på centret. Blandt andet har de gjort sig umage med at bryde med hospitalsverdenens traditionelle stålrammer og stramme linjer

- Vi har ønsket at bidrage til en mere hjemlig stemning. Men friske farver og trærammer. Samtidig vil vi gerne lave en udsmykning, som kan inspirere patienterne og hjælpe dem med at se alle de muligheder og oplevelser, livet stadig har at byde på, selv om man sidder i kørestol, forklarer Lisbeth Henriksen med henvisning til, at flere af motiverne giver tanker om rejser, friluftsliv, sport og familieliv.


Kunstnerisk udsmykning er en integreret del af det nye center.

Men selv om Lisbeth Henriksen umiddelbart selv er godt tilfreds med det foreløbige resultat på centret, så vil hun lade andre om at vurdere kvaliteten af centrets udsmykning.

- Udsmykningen skal jo først for alvor stå sin prøve, når patienterne rykker ind. Så må vi se, om de får det ud af udsmykningen, som vi har tænkt, og om de kan bruge den i deres hverdag, siger Lisbeth Henriksen.

Også overfysioterapeut Lasse Thulstrup er spændt på reaktionerne på det nye center:

- Vi synes selv, det er blevet en fantastisk bygning, og jeg håber meget, at den bliver til alles tilfredshed – både medarbejdernes og patienternes, siger han.


Også i personalerummet er der kulør på væggene.